Kategorije proizvoda
Besplatna dostava na sve narudžbe (uključujući otoke)
Korisnička podrška

Koliko je važna voda u građevinarstvu?

Datum objave: 09. ožujak 2019.

Nakon gradnje privatne kuće na otoku Viru, bili smo pozvani da radimo mjerenje i dijagnostiku vlage, kako bi vlasnici bili sigurni da se može postavljati laminat na podove. Mjerenje je vršeno i CM metodom i tada smo ustanovili da podna glazura nije dobro napravljena, imala je bijele mrlje po površini i vidljivo se trusila. To nas je potaknulo da pišemo o ovoj temi s kojom se susrećemo na našim otocima i drugim mjestima, gdje nije pristupačna voda iz vodovoda:

  • Voda je jedan od najvažnijih elemenata u graditeljstvu, ali ljudi i dalje ignoriraju važnost kvalitete ovog elementa. 
  • Voda je potrebna za pripremu žbuke, miješanje cementnog betona, gletanje, bojanje i sl.
  • Tijekom građevinskih radova, kvaliteta i količina vode značajno utječu na čvrstoću morta i cementnog betona.             

Kvaliteta vode

  • Voda koja se koristi za miješanje treba biti čista i bez štetnih količina alkalija, kiselina, ulja, soli, šećera, organskih materijala i drugih tvari.  
  • Općenito se smatra da je pitka voda zadovoljavajuća za miješanje. PH vrijednost vode treba biti manje od 6. 

Učinci loše vode na cementni beton

  • Uočeno je da određene nečistoće u vodi utječu na kvalitetu morta ili betona. 
  • Često puta unatoč korištenju najboljeg materijala, npr. cementa, pijeska, šljunka, agregata, traženi rezultati ipak nisu postignuti. 
  • Većina inženjera / izvođača misli da nešto nije u redu u cementu, ali ne uzimaju u obzir kvalitetu vode koja se koristi. 

Loše karakteristike zbog nečiste vode 

  • Prisutnost soli u vodi kao što su kalcijev klorid, željezne soli, anorganske soli i natrij itd. su štetne i smanjuju početnu čvrstoću betona.
  • Kod proizvodnje betona za armirano-betonske konstrukcije, ne smije se koristiti morska voda iz razloga što kloridi izazivaju koroziju armature. 
  • Prisutnost kiseline, lužine, industrijskog otpada, kanalizacije i vode sa šećerom također smanjuje čvrstoću betona.
  • Prisutnost mulja ili suspendiranih čestica u vodi negativno utječu na čvrstoću betona.
  • Prisutnost ulja kao što je laneno ulje, biljno ulje ili mineralno ulje u vodi iznad 2% smanjuje čvrstoću betona čak do 25%.   
  • Prisutnost algi u vodi koja se koristi za miješanje cementnog betona znatno smanjuje čvrstoću betona i vezu između cementne paste i agregata.

Za kvalitetu građevinskih radova važno je:

  • ljudski faktor tj. stručno osoblje
  • priprema posla i dobra podloga
  • vremenski uvjeti
  •  omjer sastojaka
  • redoslijed izvođenja postupka
  • kvaliteta svih sastojaka je jednako važna, pa bila to i obična voda. 

Greške su skupe, a kasnije se teško ili nikako ne mogu nadoknaditi. Koliko je voda važna, kao sastojak, toliko je važno tu vodu isušiti!

SAZNAJ ZAŠTO ISUŠIVATI