Povećana vlaga u proizvodnji hrane!
Rast mikroorganizama:
Vlažnost potiče rast i širenje mikroorganizama, čak i u područjima koja se smatraju čistima. Bez privremene kontrole klime i vlage može doći do kondenzacije na opremi za preradu hrane i kod skladištenja. Nedostatak pravilnog protoka zraka može dopustiti zagađivačima i česticama prašine da dođu do područja proizvodnje hrane. Na primjer, u objektu za preradu mesa, ako je zrak visoke vlažnosti, na području gdje radnici upravljaju sirovim mesnim tokovima kod posuda za skladištenje, pakiranje, bakterije mogu zaraziti robu.
Smanjena kvaliteta proizvoda i rok trajanja:
Ako je suha hrana izložena vlagi, stvaranje plijesni i rast bakterija mogu dovesti do kvarenja i bolesti koje se prenose hranom. Bez pravilne regulacije temperature može se smanjiti rok trajanja namirnica. Osim toga, veće temperature okoliša mogu dovesti do raspada vitamina u hrani, čime se smanjuje njihova prehrambena vrijednost.
Greške u pakiranju:
Općenito, dizajn ambalaže za hranu čuva potrošnu robu od kvarenja i produljuje njezin rok trajanja. Primjerice, prisutnost vlage u skladištu može uzrokovati visoku kondenzaciju metalnih limenki i uništavanje papirnate ambalaže. Zbog toga bi propadanje pakiranja moglo uzrokovati onečišćenje ili kvarenje hrane. Toplina može dodatno pogoršati ambalažu hrane, osobito ako dolazi od sunčeve svjetlosti.
Uklonite zabrinutost vezana uz vlagu:
Jedan od glavnih prioriteta u prehrambenoj industriji je sigurnost hrane. Čak i u najsvrslijoj kontroliranoj, sanitiziranoj okolini, višak vlage i netočne temperature okoline, mogu otežati održavanje sigurnosnih standarda. Rješenja za kontrolu klime pomažu u održavanju sanitarnih uvjeta i idealne temperature, eliminirajući višak vlage.
Povećana produktivnost:
Kod procesa gdje se čisti oprema s vodom, duga čekanja da se voda osuši prije nastavka procesa pripreme hrane. S uređajem za kontrolu vlažnosti, radnici ne moraju čekati dok se voda ne osuši, što povećava produktivnost.
Optimalni temperaturni rasponi:
Oni omogućuju pohranu hrane na temperaturama koje održavaju njenu nutritivnu vrijednost. Održavanje optimalnih uvjeta smanjuje degradaciju, spriječavaju rast organizama koji raspadaju hranu, smanjuje unutarnje gubitke vode u suhoj hrani, čuva ambalažu hrane.
Održavanje objekta za preradu hrane i skladišnog prostora čistim, stvaranje povoljnih okolišnih uvjeta kontrolom klime, pomaže u održavanju proizvoda što je moguće duže i zdravije, te promovira produktivnost radnika. Višak vlage u postrojenju za preradu hrane ili skladištu, može stvoriti opasno uzgojno polje za mikroorganizme i negativno utjecati na kvalitetu proizvoda.