Čik pogodi šta imam za večeru…
Datum objave:
12. srpanj 2016.
Pljesniv kruh u ovim ljetnim mjesecima nije rijedak slučaj. Nemojte ga konzumirati, jer je zahvaćen puno veći dio od vidljivog. Što možemo učiniti kako bi kruh ostao što duže svjež i zdrav za konzumaciju?
Kako spriječiti pojavu plijesni?
- Ljeti ne treba kupovati velike količine, već samo za dnevnu potrošnju.
- Posude za kruh po mogućnosti koristiti glinene, keramičke ili drvene.
- Plastične izbjegavati zbog nepropusnosti zraka.
- Jednom tjedno posudu obrisati octom, zatim pažljivo osušili brisanjem papirnatim ručnicima.
- Kruh može ostati neko vrijeme u papirnatoj vrećici ( iz pekare) kako bi ona apsorbirala višak vlage.
- Dobra ideja je također čuvanje u hladnjaku kako bi spriječili pojavu plijesni.
- Zamrzavanjem u odgovarajućim vrećicama, možemo pohraniti kruh na duži period (1-3 mj.)
- Odmrzavanje se vrši na sobnoj temperaturi - preko noći, jer kruh treba izvaditi iz zamrzivača najmanje pet sati prije konzumacije.
- Ako je kruh zamrznut u kriškama, možemo ga odmrznuti u tosteru, biti će ukusan kao da je toga trena ispečen.
- Pljesnivi kruh treba baciti, jer je zahvaćen više nego što je vidljivo prostim okom (tek kada pozeleni)
- Aflatoksini su opasni čak i kod jednokratnog trovanja
- Kod dugoročnog konzumiranja uzrokuju oštećenja jetre, bubrega...
KAD JE PLIJESAN OPASNA U HRANI?
Zanimljiv video o kruhu i plijesni:
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email