Kategorije proizvoda
Besplatna dostava na sve narudžbe (uključujući otoke)
Korisnička podrška

Kad je plijesan opasna u hrani?

Datum objave: 10. ožujak 2015.

Ako ste kupili namirnicu koja sadrži plemenite plijesni koje se upotrebljavaju za proizvodnju i preradu hrane onda je to super. Tu se misli na neke vrste sireva i suhomesnatih proizvoda  koje su proizvedene s tim ciljem. 

Još jedna vrsta jednostanične grupe gljivica je korisna, a to je kvasac kojeg ima u pekarskim proizvodima, vinu i pivu…Sve ostalo je potpuno neprihvatljivo, čak i vrlo štetno u nekim situacijama.

Hrana sa većim sadržaj vode npr. voće, povrće (krastavci, grožđe, lubenice...) te razni umaci, juhe i ostale tekuće namirnice kod kojih se plijesan puno brže širi zbog udjela vode je potrebno baciti.

Tvrdo voće i povrće ( jabuke, celer, mrkva…) ako je vidljiva mala smeđa mrlja treba odsjeći veći dio od vidljivog truljenja.

Tvrde sireve također obrezati, ostalo je jestivo.

Kruh, pekmeze, sirne namaze i ostale mliječne proizvode, nije poželjno konzumirati, s obzirom da golim okom ne možemo procijeniti koliko je hrana zahvaćena.

U najopasniju skupinu spadaju  orašasti  plodovi, žitarice i začini (kikiriki, bademi, pšenica, kukuruz…) uslijed lošeg skladištenja se stvarajuaflaktosini,  koji čak i u malim količinama mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema (poremećaja rasta, oštećenja bubrega i pluća, raka debelog crijeva i jetre…)

Stoga pazite što kupujete i jedete!

 

Izvor informacija:

Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (DGE)

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.