Kategorije proizvoda
Besplatna dostava na sve narudžbe (uključujući otoke)
Korisnička podrška

Kad je plijesan opasna u hrani?

Datum objave: 10. ožujak 2015.
  • Ako ste kupili namirnicu koja sadrži plemenite plijesni koje se upotrebljavaju za proizvodnju i preradu hrane onda je to super. To se odnosi na neke vrste sireva i suhomesnatih proizvoda koje su proizvedene na taj način i vrlo su cijenjene. Ali, ogromna je razlika između plemenite plijesni i pokvarene namirnice...
  • Još jedna vrsta jednostanične grupe gljivica je korisna, a to je kvasac kojeg ima u pekarskim proizvodima, vinu i pivu… Sve ostalo je potpuno neprihvatljivo, čak i vrlo štetno u nekim situacijama.
  • Hrana sa većim udjelom vode npr. voće, povrće (krastavci, grožđe, lubenice...) te razni umaci, juhe i ostale tekuće namirnice, kod kojih se plijesan puno brže širi zbog velikog sadržaja vode, potrebno je baciti.
  • Tvrdo voće i povrće ( jabuke, celer, mrkva…) ako je vidljiva mala smeđa mrlja, treba odsjeći veći dio od vidljivog truljenja.
  • Tvrde sireve također obrezati, ostalo je jestivo.
  • Kruh, pekmeze, sirne namaze i ostale mliječne i mesne proizvode, nije poželjno konzumirati, s obzirom da golim okom ne možemo procijeniti koliko je količinski hrana zahvaćena s plijesni.
  • U najopasniju skupinu spadaju orašasti plodovi, žitarice i začini (kikiriki, bademi, pšenica, kukuruz…) uslijed lošeg skladištenja se stvaraju aflaktosini, koji čak i u malim količinama mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema (poremećaja rasta, oštećenja bubrega i pluća, raka debelog crijeva i jetre…)

 

Primijetili smo da se hrana ponekad već prodaje u lošem stanju, koje nije prihvatljivo za konzumaciju. Toplina i vlaga jako ubrzavaju postupak kvarenja, stoga pazite što kupujete i jedete!

Izvor informacija: Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (DGE)