Kategorije proizvoda

Besplatna dostava (uključujući otoke) na sve kućne uređaje!

Korisnička podrška

Koliko se suši podna glazura?

Datum objave: 06. svibanj 2015.

Sušenje podne glazure  zauzima vrlo važno mjesto u cijeloj fazi gradnje i potrebno je posvetiti joj pažnju i ozbiljnost. Površnim pristupom može doći do kasnijih financijskih, estetskih i zdravstvenih šteta koje je teško i skupo popraviti.

  • Prirodno vrijeme sušenja estriha ovisi o mnogo faktora, pa je paušalna procjena  potrebna za potpuno sušenje gotovo nemoguća. U praksi od nekoliko tjedana, do više mjeseci.
  • Faktori uključuju: debljinu podne glazure, vrijeme polaganja, unutarnju klimu, cirkulaciju (ventilaciju) zraka, postotak  vlage u zraku, temperaturu, vanjske klimatske  uvjete…
  • Podna glazura se u pravilu brže isušuje uz vrata i prozore gdje je protok zraka brži, a na sredini prostorije sporije.
  • Jake nepravilnosti u debljini estriha  uzrokuju nejednako ponašanje i sušenje.
  • Zaglađena podna glazura ili sa previše vode u omjeru dovodi do pojave viskozne glatke površine, čime se znatno produljuje vrijeme sušenja.
  • Također udvostručenje debljine estriha (od npr. 4 na 8 cm) dovodi do nesrazmjernog produljenja vremena sušenja.

Proces  sušenja je uvijek isti, prvo se suše površinski dijelovi izloženi strujanju zraka i toplini, pa glazura djeluje optički suha.

Zatim se suše dubinski dijelovi koji su još uvijek mokri, također vlaga izbija prema gore na površinu, jer je to jedini put isparavanja.

Kod preranog postavljanja parketa ili laminata događa se da vlaga mjesecima  isparava uz rub podne lajsne, što manifestira pojavom plijesni na donjem dijelu zida i mirisom vlage ili dolazi do bubrenja  parketa i laminata.

Kod preranog postavljanja pločica u kupaonici, moguće je da vlaga izbija sa suprotne strane zida, jer traži put za isparavanje. Kod postavljanja keramike po sobama, vlaga se penje uz rub pločice i pojavljuje se plijesan na zidu.

Kako bi bili sigurni da je nova glazura spremna za postavljanje, moramo obavezno izmjeriti postotak vlage CM metodom (karbidnom metodom). Tako da izbjegnemo probleme s vlagom.

SAZNAJ VIŠE

Kod nepovoljnih vremenskih uvjeta i visoke vlage u zraku, nije  moguće prirodnim putem isušiti vlagu u građevinarstvu.

Tad moramo isušivati industrijskim isušivačima koji višestruko ubrzavaju isušivanje i štede objekt od propadanja.

ZAŠTO ISUŠIVAČI