Kategorije proizvoda

Besplatna dostava (uključujući otoke) na sve kućne uređaje!

Korisnička podrška

Što su uopće pročišćivači zraka?

Datum objave: 15. srpanj 2016.

Čistači zraka rade na principu negativnih iona, a kako bi shvatili važnost negativnih iona kisika, na život i zdravlje čovjeka, neophodno je pojasniti što su zapravo ioni?

Zrak sadrži molekule i čestice raznih materijala koji su najčešće naelektrizirani, pa kažemo da su oni nositelji električnog naboja, a nazivamo ih ionima. Kad čestice imaju manjak elektrona zovemo ih pozitivnim ionima, a ako imaju višak elektrona nazivamo ih negativnim ionima. Ioni se u prirodi stalno stvaraju, ali i ubrzo i nestaju, a broj im varira ovisno o meteorološkim i kozmičkim uvjetima, o vlazi i onečišćenosti zraka. Negativne ione stvaraju sunčeva zračenja, radioaktivnost zemlje, oluje i gramljavinski pljuskovi, vatra (npr. otvoreni kamin i svijeća).

Negativni ioni su osnova života. Također ih zovemo: "vitamini u zraku". Bez kisika je nemoguće preživjeti duže od nekoliko minuta, a kisik ulazi u krv kroz membrane pluća zahvaljujući negativnim ionima. Prema nekim istraživanjima, jedan negativni ion kisika daje prolaz 10-80 molekula neutralnog kisika. Osim što su neophodni za život, oni daju život i životnu efikasnost svim živim organizmima, bolesnim ili zdravim. Brojnim ispitivanjima dokazan je važan utjecaj negativnih iona na poboljšanje zdravlja uslijed astme, bronhitisa, alergija, hipertonije, negativni ioni utječu na brže zacjeljivanje rana i opekotina, djeluju povoljno na neurovegetativni sustav (ublažuju ili uklanjaju glavobolju, migrenu, nesanicu, razdražljivost..), te utječu na smanjenje zagađivača u zraku (lebdećih čestica i bakterija). Negativni ioni također pozitivno utječu na biljke i životinje.

U zatvorenim prostorima naših ureda i stanova, negativnih iona ima puno manje nego u prirodi, zahvaljujući nezdravoj gradnji od armiranog betona, centralnom grijanju i klimatizaciji, el uređajima, sintetičkim vlaknima, zagađenju smogom, dimom cigarete i sl.

Ljudskom biću je za normalno funkcioniranje potrebno barem 1000 negativnih iona po kubičnom centimetru zraka, a u prosječnom stambenom prostoru obično se može izmjeriti oko 100 negativnih iona/cm3, dok je u poslovnim objektima i kancelarijama izmjeren vrlo zabrinjavajući podatak od samo  25 do 50 negativnih iona po kubičnom centimetru zraka. U idealnim uvjetima uz pomoć pročišćivača broj negativnih iona je između 2000 i 4000 /cm3.

Ionizatori su jednostavno potrebni u današnje vrijeme, kad je kvaliteta zraka vrlo loša u zatvorenom prostoru!

POGLEDAJ RECENZIJU